(Pomidor czerwony)
Informacje ogólne na temat produktu Pomidor w 100g:
| 100g |
Kalorie (kcal) | 18 kcal |
Kalorie (kJ) | 74 kJ |
Białko | 0.88 g |
Tłuszcz | 0.2 g |
Węglowodany | 3.89 g |
Błonnik | 1.2 g |
Popiół | 0.5 g |
Woda | 94.52 g |
Pomidor zawiera na 100 gramów:
18 kcal
(74 kJ),
0.88 g białka,
0.2 g tłuszczu
(w tym
0.028 g kwasów tłuszczowych nasyconych,
0.031 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych,
0.083 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych
),
3.89 g węglowodanów,
1.2 g błonnika,
0.5 g popiołu
oraz 94.52 g wody
.
Zawartość węglowodanów w 100g:
Węglowodany | 3.89 g |
Cukry proste | 2.63 g |
Błonnik | 1.2 g |
Sacharoza | 0 g |
Glukoza | 1.25 g |
Fruktoza | 1.37 g |
Laktoza | 0 g |
Maltoza | 0 g |
Galaktoza | 0 g |
Skrobia | 0 g |
Pomidor zawiera na 100 gramów
3.89 g węglowodanów, w tym
2.63 g cukrów prostych, 1.2 g błonnika, 0 g sacharozy, 1.25 g glukozy, 1.37 g fruktozy, 0 g laktozy, 0 g maltozy, 0 g galaktozy, 0 g skrobi
.
Zawartość składników mineralnych w 100g:
MAKROELEMENTY
Wapń | 10 mg |
Magnez | 11 mg |
Potas | 237 mg |
Fosfor | 24 mg |
Sód | 5 mg |
MIKROELEMENTY
Żelazo | 0.27 mg |
Cynk | 0.17 mg |
Miedź | 0.059 mg |
Mangan | 0.114 mg |
Selen | 0 µg |
Fluor | 2.3 µg |
Zawartość składników mineralnych w produkcie Pomidor na 100 g wynosi: 10 mg wapnia, 11 mg magnezu, 237 mg potasu, 24 mg fosforu, 5 mg sodu, 0.27 mg żelaza, 0.17 mg cynku
, 0.059 mg miedzi, 0.114 mg manganu, 0 µg selenu, 2.3 µg fluoru.
Zawartość witamin w 100g:
WITAMINA A
Witamina A (RAE) | 42 µg
|
Witamina A (IU) | 833 IU |
Zawartość witaminy A na 100 g wynosi 42 µg w mikrogramach równoważnika retinolu (RAE – Retinol Activity Equivalents)
oraz
833 IU w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units).
WITAMINY Z GRUPY B
Witamina B1 (Tiamina) | 0.037 mg |
Witamina B2 (Ryboflawina) | 0.019 mg |
Witamina B3 (Niacyna) | 0.594 mg |
Witamina B4 (Cholina) | 6.7 mg |
Witamina B5 (Kwas pantotenowy) | 0.089 mg |
Witamina B6 (Pirydoksyna) | 0.08 µg |
Witamina B9 (Foliany) | 15 µg |
Kwas foliowy (pteroilomonoglutaminowy) | 0 µg |
Foliany spożywcze | 15 µg |
Foliany DFE | 15 µg |
Witamina B12 (Kobalamina) | 0 µg |
Witamina B12 (dodana) | 0 µg |
Zawartość witamin z grupy B na 100 g wynosi 0.037 mg witaminy B1 (tiaminy), 0.019 mg witaminy B2 (ryboflawiny), 0.594 mg witaminy B3 (niacyny), 6.7 mg witaminy B4 (cholina), 0.089 mg witaminy B5 (kwasu pantotenowego), 0.08 µg witaminy B6 (pirydoksyny), 15 µg witaminy B9 (folianów) , 0 µg kwasu foliowego (pteroilomonoglutaminowego) oraz 0 µg witaminy B12 (kobalaminy).
WITAMINA C
Witamina C (Kwas Askrobinowy) | 13.7 mg
|
Zawartość witaminy C (kwasu askrobinowego) na 100 gramów w produkcie Pomidor wynosi 13.7 mg.
WITAMINA D
Witamina D | 0 µg
|
Witamina D (IU) | 0 IU |
Zawartość witaminy D w produkcie Pomidor to 0 µg na 100g
.
Zawartość witaminy D wyrażona w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units) wynosi 0 IU / 100g.
WITAMINA K
Witamina K | 7.9 µg
|
Dihydrofilochinon (DHP) | 0 µg
|
Pomidor zawiera na 100 gramów 7.9 µg witaminy K.
W tym 0 µg dihydrofilochinonu
.
KAROTENOIDY
Retinol | 0 µg |
Beta-karoten | 449 µg |
Alpha-karoten | 101 µg |
Kryptoksantyna | 0 µg |
Likopen | 2573 µg |
Luteina | 123 µg |
Pomidor zawiera na 100 gramów
0 µg retinolu, 449 µg beta-karotenu, 101 µg alpha karotenu, 0 µg kryptoksantyny, 2573 µg likopenu, 123 µg luteiny.
Zawartość aminokwasów w 100g:
AMINOKWASY ENDOGENNE
Alanina | 0.027 g |
Kwas asparaginowy | 0.135 g |
Kwas glutaminowy | 0.431 g |
Seryna | 0.026g |
Pomidor zawiera na 100 gramów 0.027 g alaniny, 0.135 g kwasu asparaginowego, 0.431 g kwasu glutaminowego, 0.026g seryny.
AMINOKWASY EGZOGENNE
Fenyloalanina | 0.027 g |
Histydyna | 0.014 g |
Izoleucyna | 0.018 g |
Leucyna | 0.025 g |
Lizyna | 0.027 g |
Metionina | 0.006 g |
Tryptofan | 0.006 g |
Treonina | 0.027 g |
Walina | 0.018 g |
Pomidor zawiera na 100 gramów 0.027 g fenyloalaniny, 0.014 g histydyny, 0.018 g izoleucyny, 0.025 g leucyny, 0.027 g lizyny, 0.006 g metioniny , 0.006 g tryptofanu, 0.027 g treoniny oraz 0.018 g waliny.
AMINOKWASY WZGLĘDNIE EGZOGENNE
Arginina | 0.021 g |
Cysteina | 0.009 g |
Glicyna | 0.019 g |
Prolina | 0.015 g |
Tyrozyna | 0.014 g |
Pomidor zawiera na 100 gramów 0.021 g argininy, 0.009 g cysteiny, 0.019 g glicyny, 0.015 g proliny oraz 0.014 g tyrozyny.
Pomidor zawiera na 100 gramów 0.1 mg betainy.
Zawartość tłuszczów w 100g:
KWASY TŁUSZCZOWE NASYCONE
Kwasy tłuszczowe nasycone (ogółem) | 0.028 g |
4:0 | 0 g |
6:0 | 0 g |
8:0 | 0 g |
10:0 | 0 g |
12:0 | 0 g |
14:0 | 0 g |
16:0 | 0.02 g |
18:0 | 0.008 g |
KWASY TŁUSZCZOWE JEDNONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone (ogółem) | 0.031 g |
16:1 (niezróżnicowany) | 0.001 g |
18:1 (niezróżnicowany) | 0.03 g |
20:1 | 0 g |
22:1 (niezróżnicowany) | 0 g |
KWASY TŁUSZCZOWE WIELONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone (ogółem) | 0.083 g |
18:2 (niezróżnicowany) | 0.08 g |
18:3 (niezróżnicowany) | 0.003 g |
18:4 | 0 g |
20:4 (niezróżnicowany) | 0 g |
20:5 n-3 (EPA) | 0 g |
22:5 n-3 (DPA) | 0 g |
22:6 n-3 (DHA) | 0 g |
KWASY TŁUSZCZOWE TRANS
Kwasy tłuszczowe trans (ogółem) | 0 g
|
Pomidor zawiera 0.2 g tłuszczu na 100 gramów (w tym
0.028 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 0.031 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, 0.083 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, 0 g kwasów tłuszczowych trans
).
INNE
Alkohol | 0 g |
Kofeina | 0 g |
Teobromina | 0 g |
Fitosterole | 7 g |
Możesz również polubić…
|