Informacje ogólne na temat produktu Jaja gęsie w 100g:
| 100g |
Kalorie (kcal) | 185 kcal |
Kalorie (kJ) | 775 kJ |
Białko | 13.87 g |
Tłuszcz | 13.27 g |
Węglowodany | 1.35 g |
Błonnik | 0 g |
Popiół | 1.08 g |
Woda | 70.43 g |
Jaja gęsie zawierają na 100 gramów:
185 kcal
(775 kJ),
13.87 g białka,
13.27 g tłuszczu
(w tym
3.595 g kwasów tłuszczowych nasyconych,
5.747 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych,
1.672 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych
),
1.35 g węglowodanów,
0 g błonnika,
1.08 g popiołu
oraz 70.43 g wody
.
Zawartość węglowodanów w 100g:
Węglowodany | 1.35 g |
Cukry proste | 0.94 g |
Błonnik | 0 g |
Jaja gęsie zawierają na 100 gramów
1.35 g węglowodanów, w tym
0.94 g cukrów prostych, 0 g błonnika
.
Zawartość składników mineralnych w 100g:
MAKROELEMENTY
Wapń | 60 mg |
Magnez | 16 mg |
Potas | 210 mg |
Fosfor | 208 mg |
Sód | 138 mg |
MIKROELEMENTY
Żelazo | 3.64 mg |
Cynk | 1.33 mg |
Miedź | 0.062 mg |
Mangan | 0.038 mg |
Selen | 36.9 µg |
Zawartość składników mineralnych w produkcie Jaja gęsie na 100 g wynosi: 60 mg wapnia, 16 mg magnezu, 210 mg potasu, 208 mg fosforu, 138 mg sodu, 3.64 mg żelaza, 1.33 mg cynku
, 0.062 mg miedzi, 0.038 mg manganu, 36.9 µg selenu.
Zawartość witamin w 100g:
WITAMINA A
Witamina A (RAE) | 187 µg
|
Witamina A (IU) | 650 IU |
Zawartość witaminy A na 100 g wynosi 187 µg w mikrogramach równoważnika retinolu (RAE – Retinol Activity Equivalents)
oraz
650 IU w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units).
WITAMINY Z GRUPY B
Witamina B1 (Tiamina) | 0.147 mg |
Witamina B2 (Ryboflawina) | 0.382 mg |
Witamina B3 (Niacyna) | 0.189 mg |
Witamina B4 (Cholina) | 263.4 mg |
Witamina B5 (Kwas pantotenowy) | 1.759 mg |
Witamina B6 (Pirydoksyna) | 0.236 µg |
Witamina B9 (Foliany) | 76 µg |
Kwas foliowy (pteroilomonoglutaminowy) | 0 µg |
Foliany spożywcze | 76 µg |
Foliany DFE | 76 µg |
Witamina B12 (Kobalamina) | 5.1 µg |
Witamina B12 (dodana) | 0 µg |
Zawartość witamin z grupy B na 100 g wynosi 0.147 mg witaminy B1 (tiaminy), 0.382 mg witaminy B2 (ryboflawiny), 0.189 mg witaminy B3 (niacyny), 263.4 mg witaminy B4 (cholina), 1.759 mg witaminy B5 (kwasu pantotenowego), 0.236 µg witaminy B6 (pirydoksyny), 76 µg witaminy B9 (folianów) , 0 µg kwasu foliowego (pteroilomonoglutaminowego) oraz 5.1 µg witaminy B12 (kobalaminy).
WITAMINA C
Witamina C (Kwas Askrobinowy) | 0 mg
|
Zawartość witaminy C (kwasu askrobinowego) na 100 gramów w produkcie Jaja gęsie wynosi 0 mg.
WITAMINA D
Witamina D | 1.7 µg
|
Witamina D3 (Cholekalcyferol) | 1.7 µg |
Witamina D (IU) | 66 IU |
Zawartość witaminy D w produkcie Jaja gęsie to 1.7 µg na 100g (w tym
1.7 µg witaminy D3 (cholekalcyferolu)).
Zawartość witaminy D wyrażona w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units) wynosi 66 IU / 100g.
WITAMINA K
Jaja gęsie zawierają na 100 gramów 0.4 µg witaminy K.
KAROTENOIDY
Retinol | 185 µg |
Beta-karoten | 13 µg |
Alpha-karoten | 0 µg |
Kryptoksantyna | 12 µg |
Likopen | 0 µg |
Luteina | 442 µg |
Jaja gęsie zawierają na 100 gramów
185 µg retinolu, 13 µg beta-karotenu, 0 µg alpha karotenu, 12 µg kryptoksantyny, 0 µg likopenu, 442 µg luteiny.
Zawartość aminokwasów w 100g:
AMINOKWASY ENDOGENNE
Alanina | 0.683 g |
Kwas asparaginowy | 0.841 g |
Kwas glutaminowy | 1.937 g |
Seryna | 1.043g |
Jaja gęsie zawierają na 100 gramów 0.683 g alaniny, 0.841 g kwasu asparaginowego, 1.937 g kwasu glutaminowego, 1.043g seryny.
AMINOKWASY EGZOGENNE
Fenyloalanina | 0.91 g |
Histydyna | 0.346 g |
Izoleucyna | 0.647 g |
Leucyna | 1.188 g |
Lizyna | 1.03 g |
Metionina | 0.624 g |
Tryptofan | 0.282 g |
Treonina | 0.797 g |
Walina | 0.958 g |
Jaja gęsie zawierają na 100 gramów 0.91 g fenyloalaniny, 0.346 g histydyny, 0.647 g izoleucyny, 1.188 g leucyny, 1.03 g lizyny, 0.624 g metioniny , 0.282 g tryptofanu, 0.797 g treoniny oraz 0.958 g waliny.
AMINOKWASY WZGLĘDNIE EGZOGENNE
Arginina | 0.828 g |
Cysteina | 0.309 g |
Glicyna | 0.457 g |
Prolina | 0.52 g |
Tyrozyna | 0.664 g |
Jaja gęsie zawierają na 100 gramów 0.828 g argininy, 0.309 g cysteiny, 0.457 g glicyny, 0.52 g proliny oraz 0.664 g tyrozyny.
Zawartość tłuszczów w 100g:
KWASY TŁUSZCZOWE NASYCONE
Kwasy tłuszczowe nasycone (ogółem) | 3.595 g |
4:0 | 0 g |
6:0 | 0 g |
8:0 | 0 g |
10:0 | 0 g |
12:0 | 0 g |
14:0 | 0.05 g |
16:0 | 2.849 g |
18:0 | 0.696 g |
KWASY TŁUSZCZOWE JEDNONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone (ogółem) | 5.747 g |
16:1 (niezróżnicowany) | 0.394 g |
18:1 (niezróżnicowany) | 5.353 g |
20:1 | 0 g |
22:1 (niezróżnicowany) | 0 g |
KWASY TŁUSZCZOWE WIELONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone (ogółem) | 1.672 g |
18:2 (niezróżnicowany) | 0.68 g |
18:3 (niezróżnicowany) | 0.554 g |
18:4 | 0 g |
20:4 (niezróżnicowany) | 0.279 g |
20:5 n-3 (EPA) | 0 g |
22:5 n-3 (DPA) | 0 g |
22:6 n-3 (DHA) | 0 g |
Jaja gęsie zawierają 13.27 g tłuszczu na 100 gramów (w tym
3.595 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 5.747 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, 1.672 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych
).
INNE
Alkohol | 0 g |
Kofeina | 0 g |
Teobromina | 0 g |
Możesz również polubić…
|