Autor: Martylunsford (Praca własna) [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], Wikimedia Commons
(Ser tostowy topiony, w plasterkach)
Informacje ogólne na temat produktu Ser tostowy w 100g:
| 100g |
Kalorie (kcal) | 290 kcal |
Kalorie (kJ) | 1215 kJ |
Białko | 16.41 g |
Tłuszcz | 21.23 g |
Węglowodany | 8.73 g |
Błonnik | 0 g |
Popiół | 5.98 g |
Woda | 47.65 g |
Ser tostowy zawiera na 100 gramów:
290 kcal
(1215 kJ),
16.41 g białka,
21.23 g tłuszczu
(w tym
13.327 g kwasów tłuszczowych nasyconych,
6.219 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych,
0.624 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych
),
8.73 g węglowodanów,
0 g błonnika,
5.98 g popiołu
oraz 47.65 g wody
.
Zawartość węglowodanów w 100g:
Węglowodany | 8.73 g |
Cukry proste | 7.32 g |
Błonnik | 0 g |
Ser tostowy zawiera na 100 gramów
8.73 g węglowodanów, w tym
7.32 g cukrów prostych, 0 g błonnika
.
Zawartość składników mineralnych w 100g:
MAKROELEMENTY
Wapń | 562 mg |
Magnez | 29 mg |
Potas | 242 mg |
Fosfor | 875 mg |
Sód | 1625 mg |
MIKROELEMENTY
Żelazo | 0.33 mg |
Cynk | 2.59 mg |
Miedź | 0.033 mg |
Mangan | 0.02 mg |
Selen | 11.3 µg |
Fluor | 35 µg |
Zawartość składników mineralnych w produkcie Ser tostowy na 100 g wynosi: 562 mg wapnia, 29 mg magnezu, 242 mg potasu, 875 mg fosforu, 1625 mg sodu, 0.33 mg żelaza, 2.59 mg cynku
, 0.033 mg miedzi, 0.02 mg manganu, 11.3 µg selenu, 35 µg fluoru.
Zawartość witamin w 100g:
WITAMINA A
Witamina A (RAE) | 173 µg
|
Witamina A (IU) | 653 IU |
Zawartość witaminy A na 100 g wynosi 173 µg w mikrogramach równoważnika retinolu (RAE – Retinol Activity Equivalents)
oraz
653 IU w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units).
WITAMINY Z GRUPY B
Witamina B1 (Tiamina) | 0.048 mg |
Witamina B2 (Ryboflawina) | 0.431 mg |
Witamina B3 (Niacyna) | 0.131 mg |
Witamina B4 (Cholina) | 36.2 mg |
Witamina B5 (Kwas pantotenowy) | 0.686 mg |
Witamina B6 (Pirydoksyna) | 0.117 µg |
Witamina B9 (Foliany) | 7 µg |
Kwas foliowy (pteroilomonoglutaminowy) | 0 µg |
Foliany spożywcze | 7 µg |
Foliany DFE | 7 µg |
Witamina B12 (Kobalamina) | 0.4 µg |
Witamina B12 (dodana) | 0 µg |
Zawartość witamin z grupy B na 100 g wynosi 0.048 mg witaminy B1 (tiaminy), 0.431 mg witaminy B2 (ryboflawiny), 0.131 mg witaminy B3 (niacyny), 36.2 mg witaminy B4 (cholina), 0.686 mg witaminy B5 (kwasu pantotenowego), 0.117 µg witaminy B6 (pirydoksyny), 7 µg witaminy B9 (folianów) , 0 µg kwasu foliowego (pteroilomonoglutaminowego) oraz 0.4 µg witaminy B12 (kobalaminy).
WITAMINA C
Witamina C (Kwas Askrobinowy) | 0 mg
|
Zawartość witaminy C (kwasu askrobinowego) na 100 gramów w produkcie Ser tostowy wynosi 0 mg.
WITAMINA D
Witamina D | 0.4 µg
|
Witamina D3 (Cholekalcyferol) | 0.4 µg |
Witamina D (IU) | 16 IU |
Zawartość witaminy D w produkcie Ser tostowy to 0.4 µg na 100g (w tym
0.4 µg witaminy D3 (cholekalcyferolu)).
Zawartość witaminy D wyrażona w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units) wynosi 16 IU / 100g.
WITAMINA K
Ser tostowy zawiera na 100 gramów 1.8 µg witaminy K.
KAROTENOIDY
Retinol | 168 µg |
Beta-karoten | 55 µg |
Alpha-karoten | 0 µg |
Kryptoksantyna | 0 µg |
Likopen | 0 µg |
Luteina | 0 µg |
Ser tostowy zawiera na 100 gramów
168 µg retinolu, 55 µg beta-karotenu, 0 µg alpha karotenu, 0 µg kryptoksantyny, 0 µg likopenu, 0 µg luteiny.
Zawartość aminokwasów w 100g:
AMINOKWASY ENDOGENNE
Alanina | 0.602 g |
Kwas asparaginowy | 1.103 g |
Kwas glutaminowy | 3.475 g |
Seryna | 1.037g |
Ser tostowy zawiera na 100 gramów 0.602 g alaniny, 1.103 g kwasu asparaginowego, 3.475 g kwasu glutaminowego, 1.037g seryny.
AMINOKWASY EGZOGENNE
Fenyloalanina | 0.931 g |
Histydyna | 0.509 g |
Izoleucyna | 0.833 g |
Leucyna | 1.78 g |
Lizyna | 1.507 g |
Metionina | 0.538 g |
Tryptofan | 0.239 g |
Treonina | 0.628 g |
Walina | 1.366 g |
Ser tostowy zawiera na 100 gramów 0.931 g fenyloalaniny, 0.509 g histydyny, 0.833 g izoleucyny, 1.78 g leucyny, 1.507 g lizyny, 0.538 g metioniny , 0.239 g tryptofanu, 0.628 g treoniny oraz 1.366 g waliny.
AMINOKWASY WZGLĘDNIE EGZOGENNE
Arginina | 0.545 g |
Cysteina | 0.105 g |
Glicyna | 0.311 g |
Prolina | 2.32 g |
Tyrozyna | 0.89 g |
Ser tostowy zawiera na 100 gramów 0.545 g argininy, 0.105 g cysteiny, 0.311 g glicyny, 2.32 g proliny oraz 0.89 g tyrozyny.
Zawartość tłuszczów w 100g:
KWASY TŁUSZCZOWE NASYCONE
Kwasy tłuszczowe nasycone (ogółem) | 13.327 g |
4:0 | 0.688 g |
6:0 | 0.408 g |
8:0 | 0.311 g |
10:0 | 0.513 g |
12:0 | 0.632 g |
14:0 | 2.181 g |
16:0 | 5.908 g |
18:0 | 2.434 g |
KWASY TŁUSZCZOWE JEDNONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone (ogółem) | 6.219 g |
16:1 (niezróżnicowany) | 0.56 g |
18:1 (niezróżnicowany) | 5.221 g |
20:1 | 0 g |
22:1 (niezróżnicowany) | 0 g |
KWASY TŁUSZCZOWE WIELONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone (ogółem) | 0.624 g |
18:2 (niezróżnicowany) | 0.4 g |
18:3 (niezróżnicowany) | 0.223 g |
18:4 | 0 g |
20:4 (niezróżnicowany) | 0 g |
20:5 n-3 (EPA) | 0 g |
22:5 n-3 (DPA) | 0 g |
22:6 n-3 (DHA) | 0 g |
Ser tostowy zawiera 21.23 g tłuszczu na 100 gramów (w tym
13.327 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 6.219 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, 0.624 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych
).
INNE
Alkohol | 0 g |
Kofeina | 0 g |
Teobromina | 0 g |
Możesz również polubić…
|