(surowa brukselka)
Informacje ogólne na temat produktu Brukselka w 100g:
| 100g |
Kalorie (kcal) | 43 kcal |
Kalorie (kJ) | 179 kJ |
Białko | 3.38 g |
Tłuszcz | 0.3 g |
Węglowodany | 8.95 g |
Błonnik | 3.8 g |
Popiół | 1.37 g |
Woda | 86 g |
Brukselka zawiera na 100 gramów:
43 kcal
(179 kJ),
3.38 g białka,
0.3 g tłuszczu
(w tym
0.062 g kwasów tłuszczowych nasyconych,
0.023 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych,
0.153 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych
),
8.95 g węglowodanów,
3.8 g błonnika,
1.37 g popiołu
oraz 86 g wody
.
Zawartość węglowodanów w 100g:
Węglowodany | 8.95 g |
Cukry proste | 2.2 g |
Błonnik | 3.8 g |
Sacharoza | 0.46 g |
Glukoza | 0.81 g |
Fruktoza | 0.93 g |
Laktoza | 0 g |
Maltoza | 0 g |
Galaktoza | 0 g |
Brukselka zawiera na 100 gramów
8.95 g węglowodanów, w tym
2.2 g cukrów prostych, 3.8 g błonnika, 0.46 g sacharozy, 0.81 g glukozy, 0.93 g fruktozy, 0 g laktozy, 0 g maltozy, 0 g galaktozy
.
Zawartość składników mineralnych w 100g:
MAKROELEMENTY
Wapń | 42 mg |
Magnez | 23 mg |
Potas | 389 mg |
Fosfor | 69 mg |
Sód | 25 mg |
MIKROELEMENTY
Żelazo | 1.4 mg |
Cynk | 0.42 mg |
Miedź | 0.07 mg |
Mangan | 0.337 mg |
Selen | 1.6 µg |
Zawartość składników mineralnych w produkcie Brukselka na 100 g wynosi: 42 mg wapnia, 23 mg magnezu, 389 mg potasu, 69 mg fosforu, 25 mg sodu, 1.4 mg żelaza, 0.42 mg cynku
, 0.07 mg miedzi, 0.337 mg manganu, 1.6 µg selenu.
Zawartość witamin w 100g:
WITAMINA A
Witamina A (RAE) | 38 µg
|
Witamina A (IU) | 754 IU |
Zawartość witaminy A na 100 g wynosi 38 µg w mikrogramach równoważnika retinolu (RAE – Retinol Activity Equivalents)
oraz
754 IU w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units).
WITAMINY Z GRUPY B
Witamina B1 (Tiamina) | 0.139 mg |
Witamina B2 (Ryboflawina) | 0.09 mg |
Witamina B3 (Niacyna) | 0.745 mg |
Witamina B4 (Cholina) | 19.1 mg |
Witamina B5 (Kwas pantotenowy) | 0.309 mg |
Witamina B6 (Pirydoksyna) | 0.219 µg |
Witamina B9 (Foliany) | 61 µg |
Kwas foliowy (pteroilomonoglutaminowy) | 0 µg |
Foliany spożywcze | 61 µg |
Foliany DFE | 61 µg |
Witamina B12 (Kobalamina) | 0 µg |
Witamina B12 (dodana) | 0 µg |
Zawartość witamin z grupy B na 100 g wynosi 0.139 mg witaminy B1 (tiaminy), 0.09 mg witaminy B2 (ryboflawiny), 0.745 mg witaminy B3 (niacyny), 19.1 mg witaminy B4 (cholina), 0.309 mg witaminy B5 (kwasu pantotenowego), 0.219 µg witaminy B6 (pirydoksyny), 61 µg witaminy B9 (folianów) , 0 µg kwasu foliowego (pteroilomonoglutaminowego) oraz 0 µg witaminy B12 (kobalaminy).
WITAMINA C
Witamina C (Kwas Askrobinowy) | 85 mg
|
Zawartość witaminy C (kwasu askrobinowego) na 100 gramów w produkcie Brukselka wynosi 85 mg.
WITAMINA D
Witamina D | 0 µg
|
Witamina D (IU) | 0 IU |
Zawartość witaminy D w produkcie Brukselka to 0 µg na 100g
.
Zawartość witaminy D wyrażona w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units) wynosi 0 IU / 100g.
WITAMINA K
Brukselka zawiera na 100 gramów 177 µg witaminy K.
KAROTENOIDY
Retinol | 0 µg |
Beta-karoten | 450 µg |
Alpha-karoten | 6 µg |
Kryptoksantyna | 0 µg |
Likopen | 0 µg |
Luteina | 1590 µg |
Brukselka zawiera na 100 gramów
0 µg retinolu, 450 µg beta-karotenu, 6 µg alpha karotenu, 0 µg kryptoksantyny, 0 µg likopenu, 1590 µg luteiny.
Zawartość aminokwasów w 100g:
AMINOKWASY EGZOGENNE
Fenyloalanina | 0.098 g |
Histydyna | 0.076 g |
Izoleucyna | 0.132 g |
Leucyna | 0.152 g |
Lizyna | 0.154 g |
Metionina | 0.032 g |
Tryptofan | 0.037 g |
Treonina | 0.12 g |
Walina | 0.155 g |
Brukselka zawiera na 100 gramów 0.098 g fenyloalaniny, 0.076 g histydyny, 0.132 g izoleucyny, 0.152 g leucyny, 0.154 g lizyny, 0.032 g metioniny , 0.037 g tryptofanu, 0.12 g treoniny oraz 0.155 g waliny.
AMINOKWASY WZGLĘDNIE EGZOGENNE
Arginina | 0.203 g |
Cysteina | 0.022 g |
Brukselka zawiera na 100 gramów 0.203 g argininy, 0.022 g cysteiny.
Brukselka zawiera na 100 gramów 0.8 mg betainy.
Zawartość tłuszczów w 100g:
KWASY TŁUSZCZOWE NASYCONE
Kwasy tłuszczowe nasycone (ogółem) | 0.062 g |
4:0 | 0 g |
6:0 | 0 g |
8:0 | 0.002 g |
10:0 | 0 g |
12:0 | 0 g |
14:0 | 0 g |
16:0 | 0.053 g |
18:0 | 0.003 g |
KWASY TŁUSZCZOWE JEDNONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone (ogółem) | 0.023 g |
16:1 (niezróżnicowany) | 0.002 g |
18:1 (niezróżnicowany) | 0.019 g |
20:1 | 0 g |
22:1 (niezróżnicowany) | 0 g |
KWASY TŁUSZCZOWE WIELONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone (ogółem) | 0.153 g |
18:2 (niezróżnicowany) | 0.045 g |
18:3 (niezróżnicowany) | 0.099 g |
18:4 | 0 g |
20:4 (niezróżnicowany) | 0.001 g |
20:5 n-3 (EPA) | 0 g |
22:5 n-3 (DPA) | 0 g |
22:6 n-3 (DHA) | 0 g |
KWASY TŁUSZCZOWE TRANS
Kwasy tłuszczowe trans (ogółem) | 0 g
|
Brukselka zawiera 0.3 g tłuszczu na 100 gramów (w tym
0.062 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 0.023 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, 0.153 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, 0 g kwasów tłuszczowych trans
).
INNE
Alkohol | 0 g |
Kofeina | 0 g |
Teobromina | 0 g |
Fitosterole | 24 g |
Może Ci się również spodoba
|